Votul muribunzilor


Viata unui roman valoreaza 68 de euro. Oare ce pret are votul sau?

Conform Eurostat, Romania cheltuieste 340 de euro anual pentru sanatatea fiecarui cetatean. O fi mult, o fi putin? Banuiesc ca este foarte putin, din moment ce suntem pe ultimul loc in UE, cu aproape 50% mai putin fata de media comunitara (600 de euro).

Vestea si mai “buna” este ca, cei


340 de euro sunt doar scriptici. S-a demonstrat experimental ca 80% din fonduri sunt cheltuite pe posete, vile la Monaco si alte asemenea. Asadar, pentru bolnavi raman cam 68 de euro pe an. Cat pretul unui flacon de arginina de 500 de ml.

De ce vorbesc despre arginina? La un moment dat, tatalui meu i-a fost prescris 1 flacon pe zi timp de doua saptamani. Cat cota lui de buget pentru 14 ani. Si asta doar pentru un tratament adjuvant.   

De-abia acum inteleg de ce flacoanele ce-i erau destinate erau tinute sub cheie si avand scris numele lui pe ele. Si, mai ales, de-abia acum inteleg de ce alti pacienti se rugau cu lacrimi in ochi de asistenta sefa sa le dea si lor macar cate unul din cele trei care fusesera rezervate in plus. Atunci am aflat ca arginina este un adjuvant foarte des utilizat (cel putin asa ar trebui sa fie) in cazul pacientilor cu probleme hepatice, precum si al pacientilor oncologici care au nevoie de protectie hepatica post tratament. Sunt convinsa ca si tu ai avut experiente similare si, cel mai probabil, ai cumparat medicamente si materiale sanitare care ar fi trebuit sa se gaseasca in spital (prescrise pe un post it, ca nu cumva sa ceri decontarea).   

Si daca nici macar arginina nu se gaseste in spitale, ce pretentii sa mai avem pentru tratamentele inovatoare? Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Romania incalca in mod constant Directiva 89/105/CEE. Sunt rarisime spre inexistente cazurile in care autoritatile noastre spun in mai putin de 6 luni de la aprobarea unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului daca il includ sau nu in lista de gratuite si compensate.

Iar noua gaselnita este aprobarea tratamentelor inovatoare incluse in lista direct de catre medicii curanti. Medici carora li se poate arata oricand “pisica” numita contractul cu casa de asigurari (adica sursa lor fixa de venit) daca afecteaza prea mult bugetul de furat. Si, mai ales, medici care au deja spaga in ADN. Asta ca sa conteze prea putin spre deloc faptul ca un medicament scump ar trebui sa fie gratuit. Evident ca mai exista si exceptii care confirma regula.       Mai lipseste doar sa fie mutat sediul Agentiei Europene a Medicamentului in Romania si institutia sa fie populata cu politruci damboviteni. Ce daca Luxembourg-ul cheltuie de 12 ori mai mult ca noi pe sanatatea cetatenilor (4.112 euro)? Le aratam noi ca pot muri

pe capete asteptand cu anii aprobarea medicamentelor inovatoare de catre AEM. La noi au trecut si 10 ani intre doua actualizari, deci stim cum se face. Daca Romania se situeaza pe primul loc in UE la mortalitatea prin cancer, macar sa avem “satisfactia” ca moare si capra vecinilor, nu-i asa?

Iar aceasta “satisfactie” va fi principala justificare a faptului ca vom vota in continuare aceiasi hoti care ne omoara cu zile. In definitiv, avem o experienta de 27 de ani…