Abilitatea abilitatilor


13% dintre angajatii se pot lauda ca nu muncesc. Deoarece ei poseda una dintre cele mai importante abilitati.

Un studiu realizat pe 230.000 de angajati din 142 de tari a scos in evidenta o problema ingrijoratoare, care a ajuns pe agenda World Economic Forum, cea mai importanta organizatie mondiala informala "la vedere".


Conform acestui studiu, doar 13% dintre angajati declara ca le place jobul lor, in timp ce restul au “bullshit jobs”. Iar asta nu are legatura cu numarul zerourilor de pe fluturasul de salariu sau cu pozitia ocupata in ierarhia unei companii.

Exista tineri norocosi precum Petru si Alexandru care si-au descoperit adevarata misiune inca din primii ani de viata, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Altii isi descopera pasiunea anterior alegerii facultatii, asa cum este cazul lui Flavius sau al Simonei. Sunt si situatii in care viata ne forteaza sa ne urmam adevarata cale, asa cum i s-a intamplat lui Ciprian. Si, nu in ultimul rand, exista tineri precum Ionut, Simona si Alex, care au avut curajul sa-si abandoneze viata confortabila pentru a o trai pe cea care este in deplina concordanta cu dorinta lor interioara.

Povestile lor m-au invatat ca, atunci cand cineva isi urmeaza adevarata pasiune, performantele remarcabile vin de la sine. Insa mai exista ceva, mult mai important decat performanta profesionala. Fericirea si implinirea sufleteasca pe care le putem avea doar atunci cand ne dedicam timpul si energia pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru noi.                                                        Daca-i asa, oare de ce 87% dintre angajati accepta joburi care nu-i reprezinta? Un posibil raspuns il gasim in replica lui Brad Pitt din Fight Club, avem joburi pe care le uram pentru a putea cumpara

lucruri de care nu avem nevoie.

La nivel de societate trebuie sa luptam pentru ceea ce spunea Rutger Bregman, anume ca rolul educatiei ar trebui sa devina acela de a ne pregati pentru o viata bine traita, nu pentru un job inutil. Insa va fi o lupta grea, in special cu propaganda companiilor care produc acele bunuri de care noi nu avem cu adevarat nevoie.  

Tocmai de aceea cred ca una dintre cele mai importante abilitati este curajul de a rupe lantul social si de a trai viata care are cu adevarat sens pentru fiecare dintre noi.