Tigrul hamesit


Unii incearca din rasputeri sa ne duca cu zaharelul, desi ghiortaitul matelor noastre se aude de la Bruxelles.

Am avut un soc. INS-ul, institutia care a crescut PIB-ul din pix, zice ca romanii sunt saraci cand economia "duduie". Insa socul mi-a trecut foarte repede, imediat ce am inteles ca zice


doar chestii de suprafata. Mai exact ca 80% dintre familii au dificultati sa-si achite facturile si ratele de la o luna la alta. Si ca 50% dintre locuinte sunt necorespunzatoare, procentul fiind in crestere. Poate ca directorul INS n-a vrut sa pateasca precum predecesorul sau care a umflat PIB-ul. Pentru ca Eurostat-ul i-ar fi dat repede peste nas daca ar fi scos din joben niste statistici "roz". Asa ca s-a straduit sa fie politically correct. Dar realitatea curenta este cat se poate de sumbra.

Conform ultimelor statistici europene, Romania este campioana la saracie, depasind inclusiv Serbia, o tara care este doar aspiranta la statutul de membra UE. Crezi ca sunt saraci doar cei care nu muncesc? Din pacate, nu este chiar asa. Romania are si cei mai saraci angajati, in conditiile in care 1,2 milioane dintre ei sunt platiti cu salariul minim. Si nu sunt tocmai oamenii care inchid cosmelia la ora 16, pentru ca... doar 10% dintre angajatii platiti cu salariul minim sunt bugetari.

Surprinde pe cineva faptul ca INS nu numai ca nu a spus nimic despre acest numar, dar nici macar nu l-a confirmat? Pe mine nu. Chiar si atunci cand zice chestii “naspa”, are grija sa fie unele subiective si eminamente interpretabile. Sunt convinsa ca, daca ii spui unui politruc ce zice INS-ul, iti va raspunde imediat ca oamenii nu-si platesc facturile si nu-si repara casele pentru ca sunt alcoolici. Desi sunt convinsa ca ei s-ar descurca la fel sau chiar mai prost cu 1.000 de lei. Dar nu cred ca avem nevoie sa ne confirme INS-ul sau politrucii, propriul buzunar este cel mai bun statistician. Mai ales cand vedem taxele si impozitele noi aparand precum ciupercile dupa ploaie, desi un "tigru al cresterii economice" n-ar trebui sa aiba nevoie sa faca asa ceva.                                                            Insa, cel mai grav mi se pare faptul ca s-a ajuns ca 52,2% dintre

copii romani sa fie expusi riscului de saracie si excluziune sociala. Aproape dublu fata de media UE (27,7%) si la distanta mare de Bulgaria, urmatoarea clasata (45,2%). Si asta in timp ce economia “duduie”. Nici despre asta INS-ul nu sufla o vorba, desi se vede cu ochiul liber. In faptul ca suntem campioni la abandonul scolar si la analfabetismul infantil. Si chiar si in stirile “pozitive” despre parintii care fac credit pentru a cumpara rechizite.

 

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si: