Omul sfinteste locul


Femeia Curajoasa a anului 2017 a transformat o scoala dintr-un cartier bucurestean sarac intr-un centru de excelenta unde copiii invata de placere chiar si in weekend-uri si vacante.

Violeta Dascalu

Este o scoala de stat dintr-un cartier sarac, insa atrage din ce in ce mai multi copii din tot Bucurestiul. Ce are special?        Este o scoala a tuturor, unde sunt acceptati copii cu autism,


cu ADHD si chiar cu retard mintal, iar peste 25% dintre elevi sunt rromi ai caror parinti sunt analfabeti. Cu toate acestea, dupa absolvire elevii de aici au fost admisi la cele mai bune colegii bucurestene si chiar la Cambridge. Cum este posibil?

Majoritatea copiilor provin din familii defavorizate, iar riscul de abandon scolar pandeste la tot pasul. De aceea, copii sunt atrasi prin foarte multe activitati extracuriculare gratuite si, in loc sa li se ceara bani parintilor pentru diverse "fonduri”, copiii nevoiasi primesc burse sociale. Cu toate acestea, procesul de invatamant se desfasoara in sali moderne. In plus, au infiintat si primul centru scolar de resurse pentru parinti si copii din Romania, unde adultii sunt consiliati gratuit cum sa-si consolideze relatia cu proprii copii si cum sa nu stea in calea viitorului lor.

Ca urmare a acestor performante, Scoala Ferdinand, “minunea de langa Gara Obor” asa cum i se mai spune, a fost singura scoala de stat invitata si premiata la Concursul de proiecte firSTep.

Cum au reusit sa obtina aceste rezultate exceptionale? Au deschis usa tuturor ONG-urilor care vroiau sa-i ajute. Astfel, cadrele didactice beneficiaza gratuit de foarte multe cursuri de pregatire profesionala continua, iar asta face diferenta, in conditiile in care sunt platiti cu aceleasi salarii ca si colegii lor neprofesionisti din alte scoli. Elevii beneficiaza gratuit de activitati extracuriculare care ii motiveaza sa vina la scoala chiar si in weekend-uri si vacante. Iar parintii elevilor beneficiaza gratuit de consiliere menita sa-i ajute sa-si educe copiii si, de asemenea, de ajutor financiar pentru a-i putea sustine la scoala.                                                                        De ce la Scoala Ferdinand se poate, in timp ce majoritatea scolilor romanesti se afunda din ce in ce mai mult in mediocritate si lipsa de performanta? Datorita Violetei Dascalu, directoarea scolii. Ea este Femeia Curajoasa a anului 2017 (premiu acordat de Ambasada SUA), deoarece a avut curajul sa demonstreze ca SE POATE si ca omul

sfinteste locul. Iar declaratiile sale contin  si un mesaj foarte dur pentru cei care sustin ca lipsa fondurilorilor este cauza situatiei dezastruoase din majoritatea scolilor romanesti. “Este vorba despre ce esti tu ca om, daca ce faci iti place sau te chinui cu ochii pe ceas. Nu are legatura cu salariul. (…) Bucurestiul are atatea oportunitati incat e criminal sa nu le vezi, sa nu le folosesti, de la piese de teatru gratis pentru copii, activitati in aer liber, workshop-uri, cursuri. Numai daca nu vrei, ca scoala sau ca parinte, nu le folosesti. Nu ai nicio scuza sa ramai pe loc, sa stai sa privesti la televizor.”