Abilitatile succesului


Cele mai importante 10 abilitati pentru succesul profesional in prezent si in 2020, conform World Economic Forum.

Cerinte precum “o buna coordonare cu ceilalti membri ai echipei” si “managementul oamenilor” se regasesc in toate anunturile de angajare, chiar daca, aparent jobul nu necesita foarte multa colaborare. Cele


doua abilitati sunt in top 3 cele mai valorizate pe piata muncii. Insa importanta lor pentru angajatori este in scadere. Fiecare dintre noi poate aprecia daca aceasta este o veste buna sau rea, insa este putin probabil sa ne putem opune trendului. La ce ma refer?

World Economic Forum, cea mai prestigioasa organizatie mondiala informala a publicat Future of Jobs Report, care dezvaluie cele mai importante abilitati pentru succesul profesional in 2020.

Peste doar 3 ani se va pune (si mai) mare pret pe abilitatile necesare pentru a face fata provocarilor mediului economico-social. Adica, abilitatilor de rezolvare a unor probleme complexe li se vor alatura pe urmatoarele doua pozitii gandirea critica si creativitatea, care vor urca spectaculos in top, devansand abilitatile de lucru in echipa. De departe, creativitatea va avea cel mai mare avans, de pe pozitia 10 pe 3. Si cred ca este normal sa se intample asa, in conditiile in care provocarile sunt tot mai numeroase. Problema majoritatii angajatilor este ca, aceste abilitati nu numai ca nu sunt stimulate prin educatia formala, dar chiar sunt anihilate de aceasta, asa cum remarcau si autorii articolului publicat de WEF. Si asta nu doar in Romania, care se claseaza pe locul 42 la nivel mondial in privinta dezvoltarii capitalului uman, conform Global Human Capital Report.

O alta modificare interesanta a clasamentului este reprezentata de intrarea in top a inteligentei emotionale, direct pe pozitia a 6-a, in detrimentul abilitatilor privind controlul calitatii. Totodata, a intrat in top si flexibilitatea cognitiva (apropo de provocari!), in detrimentul abilitatii de ascultare activa. Mai este nevoie sa spun ca nici acestea doua nu sunt stimulate in cadrul educatiei formale?

Vestea buna este ca, cei care poseda aceste abilitati vor avea foarte mult de castigat pe termen mediu si lung. Vestea si mai buna este ca oricare dintre ele poate fi dezvoltata, inclusiv la o varsta nu tocmai frageda. De aceea trebuie sa intelegem importanta investitiei individuale in dezvoltarea personala, atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri. Si apropo de flexibilitate, este esential sa fim capabili sa ne adaptam vremurilor pentru ca, asa cum bine spune un citat

celebru, ceea ce astazi ne asigura succesul, maine nu va mai fi de folos.

Eu pun mare accent pe dezvoltarea creativitatii. Pana acum nu s-a impacat foarte bine cu gandirea critica (pe care, probabil, o am in exces), insa ma straduiesc sa le armonizez. Cum imi dezvolt creativitatea? Cautand tot timpul metode alternative de rezolvare a unei probleme, chiar si atunci cand “drumul batatorit” imi este la indemana. Tu cum te pregatesti pentru 2020?