Daruind viitor


A aflat despre nivelul crescut de saracie in randul copiilor si a decis sa faca mai mult decat sa se revolte, iar acum creste premianti.

Doina Cepalis

Foarte multe institutii internationale in frunte cu Organizatia Natiunilor Unite vorbesc despre saracia in randul copiilor din Romania. Din pacate, in loc sa ia masuri, guvernantii incearca sa ascunda


realitatea cu diverse scandaluri mai mult sau mai putin importante. Iar majoritatea romanilor se limiteaza doar sa comenteze pe internet. Chiar si asa, astfel de stiri isi gasesc ecou. Pentru ca exista si oameni care aleg sa faca ceva.

Unul dintre ei este Doina Cepalis. Ea s-a inspirat din proiectul asociatiei ProRuralis care a fost lansat acum 15 ani la Iasi, gandindu-se ca “daca ar exista 39 de ProRuralis-uri in tara, Romania ar arata altfel”. Asa a luat nastere Asociatia Lumina si Dar, prin intermediul careia creste 30 de copii nevoiasi, oferindu-le cazare, masa si, mai ales, acces la educatie. Despre acest proiect Doina Cepalis declara pentru ziaruldeiasi.ro ca “nu e suficient sa hranim acesti copii, trebuie sa le oferim si educatie; am luat copii care sunt crescuti de bunici, care nu au ambii parinti ori care au un singur parinte si e bolnav, ori cu handicap”.

In cei trei ani de activitate asociatia a dobandit sprijinul mai multor companii, precum si al Ambasadei Italiei, avand astfel posibilitatea sa ia si mai multi copii in ingrijire. Insa… “birocratia este foarte mare, ne infraneaza, dar noi vom lupta in continuare pentru ei”.

Contrar opiniei majoritare conform careia, copiii strazii se intorc intotdeauna pe strada, Doina Cepalis a pariat pe ei. A devenit ca o mama adoptiva, oferindu-le foarte multa dragoste. Si se mandreste sa spuna ca a castigat pariul, declarand ca “am adunat cativa copii, lipsiti de familie, afectiune si educatie - mie nu-mi place sa le spun «copiii strazii»; din analfabeti au ajuns acum scolari si unii chiar premianti; prin sustinerea noastra, ei sunt iubiti, ingrijiti, pot merge

la şcoala si viseaza la lumi pe care doar mintea unui copil le poate plasmui”.                        Cu siguranta are dreptate. Daca ar exista mai multe proiecte similare, Romania ar arata altfel. Sau, cel putin, viata unor copii ar arata altfel. De aceea, pentru mine, proiectul Doinei Cepalis este un extraordinar exemplu de punere in practica a legii zeciuielii. Deoarece nu se limiteaza doar sa “dea inapoi” 10% din cat castiga, ci se preocupa sa le creeze un viitor mai luminos copiilor de care se ocupa. Sincere felicitari!