Destin scris in stele


A performat la olimpiadele internationale de astronomie, insa foarte curand va ajunge o stea a finantelor pe Wall Street.

Iustina Craciun si parintii sai

Iustina s-a nascut in Falticeni, judetul Suceava. Mama sa este profesoara de matematica, tatal preda fizica si incepand din anul 2008 este si coordonatorul lotului olimpic al Romaniei la astronomie si astrofizica.

De cand era eleva in clasa a VIII-a, tatal sau s-a straduit sa-i insufle pasiunea pentru astronomie, insa Iustina ii raspundea sec “lasa-ma in pace cu stelele tale”. Dar incet-incet a inceput sa studieze cele doua


materii si, chiar inainte sa intre la liceu, a castigat medalia de bronz la olimpiada internationala de astronomie si astrofizica din Crimeea. Dupa ce a devenit eleva la Colegiul Tehnic Mihai Bacescu din Falticeni, Iustina a reiterat performanta la olimpiata internationala din Polonia (2011), iar in anul urmator a obtinut doua medalii de bronz la olimpiada din Brazilia.

Ca urmare a performantelor sale, la finalul clasei a X-a a primit o bursa la Liceul International de Informatica din Bucuresti, “fabrica de olimpici” cum este supranumit. Si a acceptat provocarea deoarece, asa cum declara tatal sau, “a cautat un mediu in care sunt copii medaliati; ea are in aceeasi clasa zece copii care sunt olimpici internationali si asta te impulsioneaza si te face sa iti doresti mai mult sa castigi si tu”.

Odata ajunsa la Bucuresti, interesele Iustinei s-au diversificat. A devenit voluntar al organizatiilor Salvati Copii si Crucea Rosie, iar ulterior a meditat la matematica copiii orfani aflati in grija Clubului Interact.

Insa a continuat sa se pregateasca si la cele doua materii care i-au adus succesul, inclusiv pe Skype cu tatal sau. In mod evident, competitivitatea ridicata a liceului a impulsionat-o, iar pentru olimpiada din 2013 s-a pregatit in regim spartan, asa cum spune chiar ea “toata vara am invatat pentru olimpiada asta, ma trezeam de dimineta, invatam, mancam, invatam, mancam si ma culcam”. Insa rezultatele nu au intarziat sa apara. La olimpiada din Grecia a castigat doua medalii de aur si, totodata, o performanta unica in lume, in conditiile in care nici un alt olimpic nu a mai obtinut doua medalii de aur la aceeasi competitie. Si in ultimul an de liceu a reiterat performanta, obtinand medalia de aur la olimpiada internationala desfasurata la Suceava.

Ca urmare a acestor performante a obtinut burse la trei universitati engleze, doua americane si una din Singapore, insa a ales in cele din urma Princeton, declarand ca, citez „am ales Princeton pentru ca acolo a fost profesor Einstein, dar si pentru ca au o facultate de fizica si astrofizica cu niste laboratoare fantastice“. Pe atunci visul sau era sa lucreze la un mare observator si sa faca cercetare in cosmologie.                                                                                        Insa, odata ajunsa la Princeton planurile ei s-au schimbat la 180 de grade. In prezent, Iustina este studenta in anul III la Economie si in aceasta vara a facut un internship la Goldman Sachs in New York.

Acum intentioneaza sa isi construiasca o cariera pe Wall Street si sa devina o stea a finantelor internationale.

Insa Iustina mai are un vis. “Cel mai mare vis al meu este sa initiez o fundatie in Romania pentru promovarea copiilor dezavantajati, in principal dedicata copiilor orfani. Planuiesc sa ma intorc in Romania atunci cand voi avea resursele si experienta necesara pentru a implementa acest vis.”

Aceasta este povestea de viata a Iustinei Craciun, o tanara care a reusit sa-si gaseasca propriul drum in viata si, mai ales, care a stiut sa profite de oportunitatile care i-au iesit in cale.