Ni se pregateste ceva


O manipulare cu iz de can-can ascunde cresterea unui impozit care ne va afecta pe cei mai multi dintre noi.

Initial am crezut ca e can-can, avand in vedere ca publicul celor doua "personalitati" este similar spre identic. Ma refer la episodul in care Lia Olguta Vasilescu (in acte ministrul muncii) a facut public salariul


Gabrielei Cristea (ex-moderator al emisiunii Te vreau langa mine). Desi nu mi s-a parut un subiect demn de un ministru, mi-am autocenzurat repede acest gand cu un altul de care ma lovesc mult mai des: “asta-i nivelul”.

Asta pana saptamana trecuta, cand a aparut o stire “serioasa” emanata de la BNR. Valentin Lazea, economistul-sef al institutiei a declarat ca, citez: “Romania are cea mai mare inegalitate de venituri intre minimul si maximul de venituri realizate de cei care muncesc”. Pana aici nimic spectaculos. A spus doar un adevar pe care il stim cu totii. Insa, o manipulare eficienta are intotdeauna la baza un adevar peste care se adauga o minciuna. Iar minciuna nu a intarziat sa apara, respectiv faptul ca, citez: “aceasta discrepanta este mare in tarile care au cota unica de impozitare”.

La doar doua zile de la “stirea” oferita de Valentin Lazea a aparut o alta, menita sa evidentieze veridicitatea primeia. A fost facuta publica “prima de instalare” (o vila cu piscina in Pipera si un Audi Q7) a lui Murielle Lorilloux, noul CEO Vodafone Romania si, mai ales, s-au lansat speculatii cu privire la salariul sau. Initial “stirea” a aparut pe un site de can-can, insa dupa ce a impanzit Facebook-ul, a fost preluata si de un site care se pretinde a fi de stiri economice.

De ce spun ca declaratia lui Valentin Lazea este o manipulare cat se poate de evidenta? Conform Eurostat, cei mai prosperi 20% dintre romani au venituri de 8,3 ori mai mari decat cei 20% cu cele mai mici incasari, Romania fiind campioana UE la acest capitol. Asa cum spuneam si anterior, acesta este un adevar de necontestat. Insa, pe locul 3 in acest top este Spania (6,9), desi are impozit progresiv ce ajunge pana la 45% in cazul veniturilor mai mari de 60.000 de euro pe an si este important de mentionat faptul ca, in aceasta tara cotele de impozitare au fost reduse de curand. Pe de alta parte, Cehia, o tara unde se aplica o cota unica de impozitare mai mica decat in Romania (15%), se afla pe ultimul loc in clasamentul inegalitatilor (3,5). Si asta nu e tot.

Cea mai mare manipulare rezida intr-o omisiune. Omisiunea de a spune ca marea majoritate a celor mai prosperi romani nu au ca sursa (principala) de venit salariul. Veniturile lor provin din dividende rezultate din afacerile proprii si / sau din investitii de capital; din chirii (apropo de faptul ca cei mai multi politicieni au in proprietate multe imobile si este putin probabil sa le foloseasca simultan pe toate), etc. Daca n-ar fi asa, sunt convinsa ca ar fi fost publicat si salariul lui Ion Tiriac. Si inca ceva… mai are rost sa spun ca, cei 20% cu cele mai mici venituri sunt asistatii social si, din pacate, pensionarii?                                                                             Din acest amalgam de “stiri” eu inteleg ca urmatoarea surpriza care ni se pregateste va fi impozitul progresiv PE SALARIU. Si avand in vedere foamea acuta (si totodata persistenta!) de bani a guvernului, tare mi-e frica de faptul ca va fi introdus de la 1 ianuarie 2018. In 

definitiv, n-ar fi prima data cand este calcata in picioare predictibilitatea fiscala si, odata cu ea, si termenul de 6 luni care ar trebui sa treaca de la adoptare pana la intrarea in viguare a unei norme fiscale.

Singurul efect va fi saracirea clasei de mijloc, cunoscuta si sub denumirea de “TFL-isti”. Oare aceasta sa fie motivatia reala din spatele celei care suna foarte bine?  

PS: Apropo de “reducerea inegalitatilor”, impozitul pe dividente este in prezent de 5%, insa va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018. Superb, nu-i asa?

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si: