O altfel de realitate


Si-a vazut visul implinit, iar acum vrea sa serveasca drept exemplu pentru alti tineri asemeni lui.

Horatiu se pregateste de ceremonia de deschidere a noului an universitar. De cand a intrat la liceu si-a dorit sa devina student la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti, iar acum si-a vazut visul implinit. A devenit student la Facultatea de Ordine si Siguranta Publica.

Pana aici nimic iesit din comun,

Radu Horatiu Istrate

nu-i asa? Insa Horatiu este singurul din cartierul unde locuieste care a luat BAC-ul din prima si care a fost admis la facutate, iar dupa absolvire va fi al doilea licentiat din neamul sau. Ei bine…

Horatiu s-a nascut si a copilarit in cartierul Meteor din Targu-Jiu, un cartier locuit predominant de rromi. Si el este de etnie rroma, insa nu se sfieste sa recunoasca acest lucru. Iar familia sa nu are aproape nimic in comun cu familiile traditionale ale acestei etnii. Horatiu mai are o singura sora, iar tatal sau este absolvent de facultate si a lucrat in trecut ca si consilier parlamentar pentru problemele rromilor.

Si cel mai important, el i-a servit drept exemplu lui Horatiu, iar asta l-a ambitionat sa-si continue studiile. A intrat l-a liceu, iar la finalul celor patru ani de studiu a avut media 9,81. Ulterior a intrat la Academia de Politie, fiind al cincilea la nivel national pe locurile rezervate elevilor de etnie rroma.

Mult mai importante mi se par planurile sale de viitor, Horatiu declarand pentru Mediafax ca, citez: “O sa muncesc mult. Este visul meu implinit. Vreau sa ma intorc in Gorj, pentru ca la un moment dat voi fi capul familiei si trebuie sa fiu pe picioarele mele si sa stiu ca o sa-i pot ajuta pe ai mei in continuare. O sa incerc sa ocup functiile care ma definesc, inclusiv de conducere. O sa muncesc pentru a ajunge intr-o functie foarte inalta.”.

In plus, el isi doreste sa fie un exemplu pentru cei din etnia sa. “Sunt fel de fel de orientari la noi. Sunt copii care se casatoresc de mici, pentru ca sunt conservatori, urmeaza opinia parintilor, dar sunt si copii care incep sa fie cat mai liberali, sa acorde putina atentie scolii si viitorului. Vreau sa le arat si lor ca se poate si ca si ei pot sa ma urmeze. Sunt copii in cartierul meu pe care am incercat sa-i conving sa faca un lucru bun. Sunt doi prieteni ai mei pe care 

i-am influentat sa vina in colegiul la care am studiat eu si parintii lor sunt bucurosi.”     Cred ca Radu Horatiu Istrate este un adevarat exemplu pentru tinerii din etnia sa. Un exemplu menit sa le demonstreze ca au foarte multe oportunitati la dispozitie daca doresc sa se autodepaseasca. Insa, in egala masura, este un exemplu si pentru mine. Un exemplu de ambitie si perseverenta cum rar mai intalnesc la tinerii de 18 ani. Felicitari, Horatiu si mult succes in continuare!