Creativitate sau adaptabilitate?


A plecat in SUA cu 300 de dolari in buzunar, insa la intoarcere a devenit unul dintre cei mai creativi antreprenori din Transilvania.

Marcelus Suciu

De curand am aflat ca abilitatile care ne vor asigura succesul profesional in 2020 sunt esentialmente diferite de cele din prezent. Creativitatea devine din ce in ce mai importanta, insa intra in top si flexibilitatea cognitiva (mie imi place sa-i spun mai simplu: adaptabilitate). Cam greu sa fii si creativ si adaptabil in acelasi timp, nu-i asa? Geniile creative se adapteaza mai greu cu pragmatismul profanilor. Insa nu este imposibil. Iar astazi o sa-ti povestesc despre dovada vie ca se poate chiar sa fii un creativ adaptabil.


In 1992, pe cand avea doar 15 ani a plecat in SUA. Era un schimb de experienta care ar fi trebuit sa dureze un semestru. Insa a decis sa ramana, desi nu stia limba engleza si plecase cu doar 300 de dolari in buzunar.

Pana la terminarea liceului, timp de doi ani si jumatate a locuit in Nebraska, intr-o casa unde mai erau cazati alti 16 tineri din toata lumea. Asta da adaptabilitate, nu-i asa? In plus, s-a angajat imediat ce a ajuns in SUA, job despre care declara ca “a fost o experienta minunata pentru ca am invatat ce inseamna punctualitatea, munca in echipa, un sistem ierarhic de raportare cu evaluari, importanta stabilirii de obiective si tactici pentru atingerea lor”.

Dupa terminarea liceului s-a mutat in Silicon Valey si a absolvit stiinte politice cu magna cum laudae la San Jose State University.  Iar apoi… s-a intors in Romania.                                                            Si aici vine partea creativa. In anul 2000 a deschis primul restaurant

Marty, ce avea un concept de-a dreptul avangardist pentru acei ani de inceput de capitalism. Apoi a urmat Prajitoria Olivo, prima prajitorie de cafea din Transilvania, cafeneaua Olivo Café si bistroul Bujole. In prezent are in plan dezvoltarea unor noi proiecte, care probabil vor fi cel putin la fel de creative.

Poate stii deja, este vorba despre Marcelus Suciu. Povestea lui m-a invatat ca un om adaptabil poate fi si creativ. Si viceversa. Iar cel mai important este ca oricare dintre aceste abilitati (si nu numai) poate fi dezvoltata de oricine. 

Ti-a placut acest articol?

Vrei sa-l trimiti prietenilor tai?

Alti cititori au apreciat si: