Despre mine

Traitor in Romania incepand din 1983 – asadar, am avut timp sa invat, sa ma dezvat si sa incep sa invat din nou.

In copilarie, parintii m-au invatat ca, daca am carte, am parte, asa ca… am invatat. Desi am serioase dubii cu privire la legalitatea diplomei de la ASE, in caz de « necesitate », mai am si o licenta in drept de la Universitatea Bucuresti. Insa, in Romania sunt suficiente exemple care ne dovedesc ca, numarul diplomelor si chiar emitentul acestora, este absolut irelevant.

Iti lansez o provocare. Poti da un exemplu de antreprenor de succes care a fost « student eminent »? Imi poti spune un manager de succes care si-a terminat studiile universitare cu magna cum laudae? (Te intreb aceste lucruri, in conditiile in care, am terminat ASE-ul cu a 2-a medie in cadrul specializarii, in timp ce eram si studenta la zi la facultatea de Drept.)

Dupa absolvire, am observat ca, majoritatea oamenilor considerati de succes nu au nici macar un IQ peste medie si, cautand raspunsul la intrebarea « de ce??? » am aflat ca, spre exemplu, chiar si in SUA, cel mai destept om din lume a murit somer (am scris despre acest lucru in articolul « Somerul absolvent de Harvard »). Privind din perspectiva opusa, cei mai mari antreprenori fie nici macar nu si-au inceput studiile universitare, fie le-au abandonat – spre exemplu, Bill Gates si-a abandonat studiile la Harvard in primul an pentru a-si putea urma visul. Explicatia este data de Carnegie Institute of Technology, respectiv faptul ca, 85% din succesul financiar se datoreaza personalitatii si abilitatii tale de a comunica, negocia si conduce alti oameni si doar 15% abilitatilor tehnice. Iar sistemul nostru de invatamant, nu doar ca nu ne invata sa comunicam, sa negociem si / sau sa conducem alti oameni, insa, se depun eforturi intense pentru a ne face "supusi" care nu comenteaza niciodata, oricat de injust ar fi ceea ce se intampla.

Asimiland socul inerent, m-am apucat sa… ma dezvat. Sa ma dezvat de anumite « abilitati » deprinse in timpul educatiei formale, care s-au dovedit a fi adevarate piedici. Astfel, am gasit si una dintre explicatiile faptului ca, in general, in Romania, oamenii care se pot mandri cu performante de natura financiara au foarte putina (spre deloc!) educatie formala facuta pe bune. Subliniez: UNA dintre cauze, care se conjuga cu multe altele, inclusiv un coeficient ridicat de inteligenta emotionala si / sau sociala. 

Asadar, m-am apucat din nou sa invat si, impartasindu-va gandurile de parcurs, sunt sigura ca voi primi sugestii pretioase.